Dzērienu ražošana.

 

Vējkalnieša dabīgie vīni tiek gatavoti no mūsu dārzā vai tuvākajā apkārtnē dabā augošajām ogām, augļiem un ziediem.

Vīna ražošanas procesā tiek izmantots vīna raugs, un tā kā  vīnam netiek pievienoti sulfiti, kas aptur vīna rūgšanas procesus , bet ļaujam rūgt līdz galam, mūsu vīniem ir salīdzinoši augsts akohola saturs - no 11% līdz 15% alkohola.  Augstāks alkohola saturs nepieciešams, lai vīni būtu stabili un bez konservantiem sulfitiem glabājot nebojātos.

Vīni tiek raudzēti stikla vai nerūsējošā tērauda traukos, plastmasas trauki netiek izmantoti.

 

 

 

 

 

 

Precīzu alkohola saturu vīnos mēs nosakām ar elektronisko Ebulliometru! 

 Mājas apstākļos raudzētiem vīniem ar cukura atlikumu ,  alkohola saturu citādi nevar noteikt. Iekārta ir salīdzinoši dārga, tādēļ arī citiem vīndariem piedāvājam precīzu alkohola satura noteikšanu!

Atsūtiet savu vīnu ( paraugs 50 ml) un dažu dienu laikā varēsiet uzzināt precīzu alkohola saturu .

Alkohola satura noteikšanas cena 1 paraugam  5.00 EUR, izpildes termiņš 1- 7 dienas

      

      Paplašinot sortimentu septīto gadu ražojam arī stipros alkoholiskos dzērienus. Vējkalnieša pamatprincips - izmantot tikai vietējās pašražotās izejvielas, saglabājot dabīgo garšu un aromātu. Nenomākt mūsu Latvijas ogu orģinālo un neatkārtojamo garšu buķeti ar kanēli , krustnagliņām vai citām garšvielām.

     Spirtu dzērienu ražošnai iegūstam destilējot dažādus savus vīnus. Augstu produkcijas kvalitāti palīdz nodrošināt profesionāls kapara dubultsienu destilācijas  aparāts ar maisītāju un divkāršā destilācija.

   Lai apmierinātu dažādās gaumes darinām 4 tipu dzērienus:

1. Liķieri - 21-25% alkohola, saldi dzērieni. Nogatavinot ogu spirtā uvietējās ogās ar cukuru, veidojas aromātiska ogu garšu buķete. Saldināšanai netiek izmantots glicerīns.  Pārdošanā - rabarberu, brūkleņu , pīlādžu un mājas liķieri

2. Uzlējumi - 35-45% alkohola, nesaldināti. Nogatavinot spirtā dažādus augļus, ogas iegūstam orģinālus dažādu garšu un krāsu dzērienus. Pārdošanā - ķiršu, mārrutku un pēc senas Kurzemnieku receptes radītais orģinālais Nurmes Kalvadoss.

3. Brendiji - 40-45% alkohola. Iegūst spirtā nogatavinot speciāli apstrādātu Latvijas ozolu, ābeļu, ķiršu koksnes šķeldu. Dzērienus koksne iekrāso dzeltenīgi - brūnganos toņos un piedod orģinālas garšu nianses.Pārdošanā - Nurmes ābolu ,Nurmes ozolu , Konferences bumbieru un Ķiršu brendiji.

4. Brandavīni - senais degvīna jeb šņabja nosaukums. Caurspīdīgs, bezkrāsains 40 - 56 % alkohola dzēriens , bez piedevām. Pārdošana - Nurmes Niknais, Rabarberu, Medus,Pīlādžu, Baltābolu un Stiprinieks brandavīni.

 

                     Melnā plūškoka sīrupi imunitātes stiprināšanai.

  Melnais plūškoks ( Sambucus nigra) ir ļoti vērtīgs, bet pagaidām vēl pilnībā nenovērtēts ārstniecisks augs, kuru Latvijā savā laikā no Vāczemes ieveda baronu dārznieki. Kurzemē un Zemgalē tas labi iedzīvojies un augšanai labvēļīgākajās vietās, arī mūsu pusē, aug pat savvaļā. Mēs savu produktu ražošanai audzējam kultūršķirnes . Ārstnieciski ir gan ziedi gan ogas , bet plašāk lieto no ogām izspiesto sulu. Var lietot gan savvaļā augošos gan kultūrškirnes, bet kultūršķirņu ogas ir garšīgākas.

   Antocianīdu daudzums plūškoka sulā gandrīz 2 reizes pārsniedz aronijas, mellenes, upenes. Antocianīdi ir visspēcīgākie dabā satopamie antioksidanti , kas pasargā organisma šūnas no iespējamiem brīvo radikāļu izraisītiem bojājumiem un stimulē organisma imunitāti. Plūškoka sula ir spēcīgs līdzeklis gripas, angīnas ārstēšanā, apkaro vīrusu un bakteriālās infekcijas, veicina organisma attīrīšanos, samazina holesterīna līmeni, uzlabo redzi un sirds veselību.

   Sula satur arī ādas tonusu uzlabojošo askorbīnskābi, karotīnu, rutīnu, sambucīnu, miecvielas, karbonskābes, vitamīnus un minerālvielas, un samazina krunciņu veidošanos un ādas priekšlaicīgu novecošanos.

   Lai dažādotu garšu un papildinātu sīrupu labvēlīgo iedarību piedāvājam Melnā plūškoka - dzērveņu un Melnā plūškoka-cidoniju sīrupus.

   Dzērvenes ir garšīgas un vitamīniem un antioksidantiem bagātas ogas ar antibakteriālu iedarbību. Dzērvenes tāpat kā melnais plūškoks palīdz izvadīt no organisma brīvos radikāļus, palīdz novērst sirds slimības un pazemina asinsspiedienu. Bez antibakteriālām īpašībām dzērveņu sulai ir arī antivīrusu iedarbība un tā samazina risku saslimt ar kuņģa vēzi un kuņģa čūlu, palīdz stiprināt imunitāti.

    Latvijas citrons - cidonijas satur 4 reizes cairāk C vitamīna kā āboli. Tā ir veselības bumba, kas palīdz uzlabot sirds darbību un vielu maiņu, samazina holesterīna līmeni, stiprina imunitāti.

   Abu sīrupu iedarbība ir līdzīga, atšķiras tikai garšas.

     Lietošanas veidi:

a) Ēdamkaroti sīrupa divas - trīs reizes dienā pēc ēšanas.

b) Karstais dzēriens ( 2 ēdamkarotes sīrupa uz glāzi karsta ūdens ) 2 - 3 reizes dienā.

c) Ēdamkarote sīrupa - pievienot biezpienam vai brokastu pārslām 2-3 reizes dienā.

                                         Sīrups ir koncentrēts, ieteicams lietot apdomīgi!

image
Fotogalerija